Descriere
Tara de origine: Peru
Cantitate: 250g
Prezentare: LINGOU
CONTINUT:
- magneziu, crom
- FIER, cupru, zinc
- antioxidanti
EFECTE:
- creste densitatea osoasa
- normalizeaza activitatea hormonala
- relaxeaza sistemul nervos (FEA, serotonina)
DOZA: culinar = 1 lingura (topit la bain-marie)
Lichiorul de cacao este o masă pură de cacao sub formă solidă sau semisolidă. Ca și boabele de cacao (pui) din care este produsă, conține atât solide de cacao cât și unt de cacao în proporție aproximativ egală.
Este produs din boabe de cacao care au fost fermentate, uscate, prăjite și separate de pielea lor. Fasolea este măcinată în masă de cacao (pasta de cacao). Masa este topită pentru a deveni lichior, iar lichiorul este fie separat în solide de cacao și unt de cacao, fie răcit și turnat în blocuri de ciocolată crudă. Utilizarea sa principală (adesea cu unt suplimentar de cacao) este în prepararea ciocolatei.
Denumirea lichior nu se folosește în sensul unei substanțe distilate, alcoolice, ci mai degrabă sensul mai vechi al cuvântului, care înseamnă „lichid” sau „fluid”.
Licoarea de ciocolată conține aproximativ 53 la sută unt de cacao (grăsime), aproximativ 17 la sută carbohidrați, 11 la sută proteine, 6 la sută tanini și 1.5 la sută teobromină
Cacao, sau cocoa, este semința grasă uscată și complet fermentată a fructului arborelui de cacao, Theobroma cacao. Lichiorul de cacao este pasta făcută din boabe de cacao măcinată, prăjită, coajată și fermentată, numite biberoane. Conține atât solide de cacao nonfat, cât și unt de cacao.
Licoarea de cacao este ceea ce se numește „procent de cacao” pe ambalajele alimentare. Pudra de cacao se face prin îndepărtarea o parte din untul de cacao din lichior. Ciocolata este un aliment solid realizat prin combinarea lichiorului de cacao cu untul de cacao și zahărul.
Proporția lichiorului de cacao din produsul final determină cât de întunecată este ciocolata. Ciocolata cu lapte se face cu adăugarea de lapte condensat sau praf la amestecul de ciocolată (281). Tipul de ciocolată consumat cel mai mult în Statele Unite este ciocolata cu lapte, care conține de obicei 10% -12% lichior de cacao (18).
Ciocolata semisweet sau cea dulce este adesea denumită ciocolată neagră și trebuie să conțină nu mai puțin de 35% din greutatea lichiorului de cacao. Ciocolata albă conține doar unt de cacao (cel puțin 20% din greutate) combinat cu îndulcitori și ingrediente lactate (258).
Licoarea de cacao este un aliment complex și conține mulți compuși bioactivi. Untul de cacao conține cantități semnificative de acizi grași, în timp ce solidele de cacao nonfat conțin vitamine, minerale, fibre și polifenoli.