Descriere
Alune de padure 250g
Cunoscute ca si sursa de hrana inca din Mezolitic (acum 9000 de ani in urma), sunt apreciate si in ziua de azi pentru aroma delicata si gustul ce se muleaza foarte bine pe o gama larga de mancaruri dulci si sarate.
Din punct de vedere botanic, alunul de pădure (Corylus avellana) aparține familiei Betulaceelor. Arbustul, care poate atinge până la 5 m înalțime și care își păstrează culoarea verde a frunzelor pe toată perioada verii, este foarte răspândit în zonele de deal, colinare şi montane.
Este o specie pretenţioasă la lumină care preferă marginea pădurilor si luminişurile. De la alunul de pădure se folosesc fructele, frunzele şi scoarţa (Cortex coryli).
Fructele sunt cunoscute ca sursă de hrană încă din Mezolitic (acum 9000 de ani în urmă) și sunt apreciate și în ziua de azi pentru aroma delicată și gustul ce se mulează foarte bine pe o gama largă de mâncăruri dulci și sărate.
Tara de origine: Turcia
Cantitate: 250g
Prezentare: NUCA fara coaja.
CONTINUT:
- grasimi bune (acid oleic)
- vitamina E (16g/100g = 100%DZR)
- acid folic (113 µg/100g)
EFECTE:
- hipocolesterolemiante
- integritatea membranelor celulare
- astringente
DOZA: intretinere = 20-30g
Valori nutriționale/100g:
Energie: 2959Kj / 717Kcal
Grăsimi: 69g din care saturate 4.9g
Carbohidrați: 6g din care zaharuri 5g
Proteine: 14g
Fibre: 8.2g
Săruri: 0.002g
Stimulează și îmbunătățește digestia
Alunele de pădure, la fel ca și celelalte nuci, sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Fibrele alimentare își asumă – de bună voie și nesilite de nimeni – rolul de ”măturători”care fac curățenie în tractul tău digestiv, ajutând la expulzarea reziduurilor și a tot felul de substanțe nedorite afară din organism. În plus, fibrele joacă un rol important în:
- reglarea nivelului glicemiei;
- controlul greutății;
- promovarea sănătății sistemului cardiovascular;
- protejarea pielii;
- prevenirea formării pietrelor la vezica biliară și la rinichi;
- atenuarea sindromului colonului iritabil;
- reducrea riscului de formare a hemoroizilor;
- reducrea riscului de a suferi infarct;
- hrănirea florei bacteriene ”prietenoase”.
Beneficiile aduse de consumul de fibre stau tocmai în faptul că acestea nu pot fi digerate de către organism. Fibrele solubile, așa cum sunt găsite înalunele de padure, fistic si migdale, precum și alte feluri de nuci, se transformă în tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca efect reducereadigestiei.
Oferă protecție pentru sistemul cardiovascular
Alunele de pădure sunt o sursă bogată în acizi grași mononesaturați, precum acidul oleic, și în acizi grași esențiali (acidul linoleic) care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și la creșterea colesterolului bun (HDL).
Studiile efectuate au sugerat că o dietă mediteraneană bogată în acizi grași mononesaturați ajută la prevenirea bolilor la arterele coronare și a accidentelor vasculare cerebrale, fapt datorat profilului benefic al lipidelor pe care îl produce în interiorul sângelului.
În plus, alunele de pădure – datorită conținutului lor bogat în folat – contribuie la scăderea nivelului homocisteinei, reducând astfel riscul bolilor de inimă.
Ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă
Efectul de protejare a pielii este datorat prezenței din belșug a vitaminei E (doar 28 g de alune de pădure furnizează 21% din doza zilinică recomandată de vitamina E), precum și a unei concentrații ridicate de alți antioxidanți care protejează pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii.
Vitamina E ajută la menținerea aspectului tânăr prin întârzierea îmbătrânirii celulare cauzate de oxidare.
Beneficiile vitaminii E însă nu se opresc aici. Aceasta mai este benefică și în următoarele cazuri:
- ajută la furnizarea oxigenului către organism, oferind astfel mai multă rezistență;
- ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer;
- întărește sistemul imunitar, crescând puterea celulelor T care luptă împotriva bolilor;
- previne și dizolvă cheagurile de sânge;
- ajută la reducerea oboselii;
- reduce riscul de apariție a cataractei;
- acționând ca un diuretic poate contribui la reducerea tensiunii arteriale;
- ajută la prevenirea avorturilor;
- ajută la atenuarea crampelor și durerilor musculare;
- scade riscul de boală cardiacă ischemică și de accidente vasculare cerebrale.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.