Descriere
Hrisca Cruda 250g
Tara de origine: China
Cantitate: 250g
Prezentare: SEMINTE
CONTINUT:
- toti aminoacizii esentiali
- omega-3, minerale
- complexul vitaminelor B
EFECTE:
- hipotensiv
- hipocolesterolemiant
- antioxidant
DOZA: intretinere = 2-3 linguri
Hrișca aparține unui grup de alimente denumite în mod obișnuit pseudocereale. Pseudocerealele sunt semințe care sunt consumate sub formă de boabe de cereale, dar care cresc pe ierburi. Alte pseudocereale comune includ quinoa și amarantul.
În ciuda numelui său, hrișca nu are legătură cu grâul și, prin urmare, este fără gluten. Folosit în ceai de hrișcă sau prelucrat în crupe, făină și tăiței. Ciorba, folosită la fel ca orezul, este ingredientul principal în multe preparate tradiționale europene și asiatice.
Hrișca a devenit populară ca aliment de sănătate datorită conținutului ridicat de minerale și de antioxidanți. Beneficiile sale pot include controlul îmbunătățit al glicemiei.
Informații nutriționale
Carbohidrații sunt principala componentă dietetică a hrișcă. Proteine și diverse minerale și antioxidanți sunt, de asemenea, prezente.
Valoarea nutritivă a hrișcă este considerabil mai mare decât cea a multor alte boabe. Datele nutriționale pentru 100 grame de hrișcă brută sunt:
Calorii: 343
Apa: 10%
Proteine: 13,3 grame
Carbohidrați: 71,5 grame
Zahar: 0 grame
Fibră: 10 grame
Grăsime: 3,4 grame
Carbohidrați
Hrișca constă în principal din carbohidrați, care constituie aproximativ 20% din boabe fierte în greutate.Acestea vin sub formă de amidon, care este forma de depozitare principală a carbohidraților în plante.
Unii dintre carbohidrații solubili din hrișcă, cum ar fi fagopiritolul și D-chiro-inositolul, s-au dovedit că ajută la moderarea creșterii glicemiei după mese.
Fibră
Hrișca conține o cantitate decentă de fibre, pe care organismul tău nu o poate digera. Acest nutrient este bun pentru sănătatea colonului. În greutate, fibra constituie 2,7% din boabe fierte și este compusă în principal din celuloză și lignină.
Fibra este concentrată în coajă, care acoperă gheata. Coaja se păstrează în făină de hrișcă întunecată, oferindu-i o aromă unică. În plus, coaja conține amidon rezistent, care este rezistent la digestie și este astfel clasificată ca fibră.
Amidonul rezistent este fermentat de bacteriile intestinale din colonul tău. Aceste bacterii benefice produc acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul.
Proteină
Hrișca conține cantități mici de proteine. În greutate, proteinele compun 3,4% din coaja de hrișcă fiartă.
Datorită profilului său de aminoacizi bine echilibrat, proteina din hrișcă are o calitate foarte înaltă. Este deosebit de bogat în aminoacizi lizină și arginină.
Ca și alte pseudocereale, hrișca nu are gluten și, prin urmare, este potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
Vitamine si minerale
Hrișca este mai bogată în minerale decât multe cereale comune, cum ar fi orezul, grâul și porumbul.
Cele mai abundente minerale din hrișcă comună sunt:
- Mangan. Găsit în cantități mari în cereale integrale, manganul este esențial pentru un metabolism sănătos, creștere, dezvoltare și apărarea antioxidantă a organismului.
- Cupru. Adesea lipsit de dieta occidentală, cuprul este un oligoelement esențial care poate beneficia de sănătatea inimii atunci când este consumat în cantități mici.
- Magneziu. Dacă este prezent în cantități suficiente în dieta dvs., acest mineral esențial vă poate reduce riscul de diverse afecțiuni cronice, precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
- Fier. Deficiența acestui mineral important duce la anemie, afecțiune caracterizată prin capacitatea redusă de transportare a oxigenului din sângele tău.
- Fosfor. Acest mineral joacă un rol esențial în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.